www.masuratoriterestre.ro Web analytics

STIRI CADASTRU

Articol adaugat 21.01.2012 - OFICIUL DE CADASTRU A TRECUT LA UTILIZAREA SOFTWAR-ULUI eTerra
Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bucuresti este ultima insitutie subirdonata ANCPI care implementeaza acest sistem de baze de date GIS, CAD
Asa cum a declarat si domnul director Mihai Busuioc acest lucru este un pas pentru realizarea lucrarilor de cadastru si intabulare deoarece acest lucru inseamna standardizarea intocmirii documentatiilor, trecerea la un sistem unitar pentru toata tara, intocmirea documentatiilor cadastrale in Sistem de proiectie Stereografic 1970.
Cu ajutorul noului sistem de baze de date proprietatile cadastrale vor putea fi mult mai bine inventariate se va putea crea un sitem la nivel european de inventariere a proprietatii.

Articol adaugat 10.12.2011 - OFICIUL DE CADASTRU A TRECUT IN SUBORDINEA MINISTERULUI TRANSPORTULUI
 In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 81/2011, incepand cu data de 17.11.2011 Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Articol adaugat 20.12.2010 - CLADIRILE MAI VECHI DE 2001 FARA AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE VOR PUTEA FI INTABULATE
Astfel propritarii vor putea intabula dreptul de propriatate asupra cladirilor edificate fara autorizatie de constructie inaintea anului 2001 in baza certificatului emis de primar care atesta ca imobilul este inscris in registrul agricol si in evidentele fiscale.
Proprietarii vor putea intabula dreptul de proprietate fara a mai demara actiuni in instantele de judecata.

Articol adaugat 20.05.2010 - GREVA S-A INCHEIAT
Greva s-a incheiat temporar urmand a se astepta pana marti un raspuns din partea autoritatilor pentru cererile angajatilor oficiilor de cadastru din toata tara.


Articol adaugat 10.05.2010 - DIN NOU GREVA
 - Iata ca suntem in data de 12.05.2010 si greva inca nu s-a incheiat.
 - Angajatii sunt nemultumiti pentru neprimirea salariilor de doua luni si pentru diminuarea salariilor in unele situatii si cu peste 50%.

Articol adaugat 13.04.2010 - Greva la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara
 - Incepand de astazi 13.04.2010 angajatii Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara impreuna cu toate oficiile de cadastru si publicitate Imobiliara au intrat in Greva spontana.

 - Prin urmare nu se vor mai putea fi depuse sau ridica documentatii cadastrale, nu se va putea inregistra dreptul de proprietate in cartea funciara, nu se vor putea inscrie constructii, radia ipoteci, dezmembra terenuri, etc.

 - De asemenea nu se lucreaza cu publicul 8.00-14.30 pe o perioada nedeterminata

La data de 29.03.2010 a intrat in vigoare Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 81, privind abrogarea urmatoarelor acte normative:
1. Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 535/2001 privind aprobarea Regulamentului pentru verificarea lucrărilor de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, realizate de persoane fizice şi juridice autorizate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 12 decembrie 2001;
2. Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 536/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind recepţia lucrărilor de geodezie, cartografie, cadastru, fotogrammetrie şi teledetecţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 12 decembrie 2001, cu modificările ulterioare;
3. Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 538/2001 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea persoanelor fizice şi juridice care pot să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 686 din 30 octombrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare;
4. Ordinul ministrului administraţiei si internelor nr. 539/2001 pentru aprobarea Regulamentului de avizare a lucrărilor de cadastru, geodezie, cartografie, fotogrammetrie şi teledetecţie, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 789 din 12 decembrie 2001.

 • La data de 29.03.2010 a intrat in vigoare Ordinul Directorului General al ANCPI nr. 107 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea sau recunoaşterea autorizării persoanelor fizice şi juridice române, ale unui alt stat membru al Uniunii Europene sau ale unui stat care aparţine Spaţiului Economic European în vederea realizării şi verificării lucrărilor de specialitate în domeniul cadastrului, al geodeziei şi al cartografiei pe teritoriul României.

 • La data de 29.03.2010 a intrat in vigoare Ordinul Directorului General al ANCPI nr. 108 privind aprobarea Regulamentului de avizare, verificare şi recepţie a lucrărilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei al topografiei, al fotogrammetriei şi al cartografiei.

Articol adaugat 20.03.2009
În luna ianuarie 2009, s-au înscris 7.608 ipoteci şi privilegii în cartea funciară, sub numărul ipotecilor şi privilegiilor înscrise în luna ianuarie 2005.

Spre comparaţie, în luna ianuarie 2007 au fost înregistrate 11.162 ipoteci şi privilegii, iar în ianuarie 2008 au fost 13.817 ipoteci şi privilegii, adică dublu faţă de ianuarie 2009, potrivit unui raport al ANCPI.

Numărul cel mai mare de ipoteci înscrise într-o lună a fost de 25.248, în octombrie 2007.

În ceea ce priveşte numărul înscrierilor de tranzacţii imobiliare, în ianuarie 2009 s-au efectuat 40.407 operaţiuni, cu aproape 11.000 în minus faţă de ianuarie 2008. Numărul tranzacţiilor înscrise în ianuarie 2009 este totuşi mai mare decât numărul tranzacţiilor înscrise în lunile ianuarie 2007 (33.707), ianuarie 2006 (30.722) sau ianuarie 2005 (26.527).
 

Articol adaugat 15-01-2009
Crearea sistemului de cadastru general si de carte funciara al Romaniei este un proiect major, care va presupune, printre altele, crearea unei baze de date cu toate titlurile de proprietate. Utilizatorul va avea acces online la aceasta baza de date si va putea cauta, dupa adresa, datele unui teren sau ale unui imobil, cum ar fi incadrarea in zona sau starea financiara (daca este sau nu ipotecat etc.). Sub aspectul implementarii sistemului de cadastru general, cele mai avansate state europene sunt Norvegia, Olanda, Marea Britanie si Austria. Aceasta din urma are una dintre cele mai vechi baze de date in domeniu. Incepand de maine, timp de doua zile, se vor desfasura lucrarile Conferintei Nationale cu tema "Consolidarea sistemului de cadastru si publicitate imobiliara in Romania". Evenimentul este organizat in cadrul proiectului Phare Twinning "Sistemul cadastrului si inregistrarii drepturilor de proprietate imobiliara in Romania".

Articol adaugat 14-02-2007

NOI TARIFE, TERMENE ŞI ÎNFIINŢAREA DE BIROURI DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ ÎN CADRUL ANCPI

  • Noile termene şi tarife ANCPI
  • Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a introdus din data de 29 ianuarie 2007 noi tarife şi servicii pentru populaţie, care corespund cu ultimele modificări aduse Codului Fiscal. Pentru că, în timp, a fost observată o tendinţă a cetăţenilor de a incerca să grăbească soluţinarea dosarelor apelând la tot felul de tertipuri, MANAGEMENTUL AGENŢIEI a decis să introducă o TAXĂ DE URGENŢĂ. Astfel, cine plăteşte de acum inainte o taxă care inseamnă de patru ori valoarea serviciului (dar nu mai mult de 5000 de lei), va beneficia de o perioadă de rezolvare a dosarelor de trei ori mai mică decât cea normală. Această taxă de urgenţă este valabilă pentru toate serviciile prestate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. În cazul în care serviciul solicitat nu poate fi furnizat în regim de urgenţă din cauza lipsei unor documente necesare soluţionării cererii, termenul de soluţionare se va prelungi cu termenul acordat prin nota de completare a dosarului.

Menţionăm că această masură s-a luat din cauza numărului foarte mare de dosare venite la unele Oficii de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi insistenţa unora de a-şi rezolva cât mai repede problemele, care de multe ori a mers până la incercarea de a da mită.

Precizăm ca în onorariul platit persoanei fizice sau juridice autorizate pentru a efectua măsurători cadastrale nu sunt incluse tarifele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Noile tarife şi termene sunt reglementate prin Ordinul 128 al Ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, respectiv prin Ordinul 68 al Directorului General al ANCPI, Mihai Busuioc. Acestea sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

[Index] [Acte-necesare] [Legislatie] [Utile] [Stiri] [Parteneri] [Contact]

© 2009-2023 MasuratoriTerestre.ro.  Toate drepturile rezervate